Kuipzwamgilde sinds 2015

Sinds jaar en dag is het Kuipzwammen hét carnaval evenement van CV De Bokken waar Voorhout voor in de rij staat. Zo'n twee weken voor de carnaval staan er ca 6 zwammers in die enige echte grote ton om alles wat zich in Voorhout afspeelt van een lach te voorzien.
In 12-15 minuten nemen de zwammers u mee in hun eigen 'zwam' waarin menig gebeurtenis uit het dorp de revue passeert. Alles met een herkenbare knipoog en een flinke dosis humor.
Om de kwaliteit van het kuipzwamevenement te waarborgen is in september 2015 het kuipzwamgilde opgericht. In dit gilde komen oude en potentieel nieuwe kandidaten een aantal keer per jaar bijeen. In dit verband wordt de line-up voor het komende jaar bepaald. Het betreft een dynamische samenstelling waarvoor iedereen van harte uitgenodigd is.

De organisatie van het kuipzwamevenement is in handen van CV de Bokken, het kuipzwamgilde verzorgt de ‘inhoud’ (zwammers).
Het gilde ondersteunt de zwammers met praktische tips, tekstschrijvers en evalueert gezamenlijk het seizoen. We proberen vooraf iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden en proberen daarin zoveel mogelijk van elkaar te leren. Op die manier borgen we de kwaliteit van het evenement en blijven we onszelf uitdagen. Doet u met ons mee? Stuur dan een bericht via ons contactformulier

 

Wat is Kuipzwammen?

Tonpraten (`Tonproaten`) (Noord-Brabant),buutereednen (Limburg) of kuipzwammen (Voorhout) is een gebruik voorafgaand aan en tijdens carnaval. Een `tonprater` speelt in een op een podium geplaatste ton een bepaald typetje en maakt daarbij grappen en woordspelingen.


Tonpraten is te omschrijven als amateur-cabaret, uitgevoerd in het plaatselijke dialect van de tonpraters. In vrijwel elke stad en ieder dorp waar carnaval gevierd wordt, worden speciale avonden georganiseerd voor lokale tonpraters of buutereedners. Daarnaast zijn er ook nog regionalekampioenschappen en andere wedstrijden.
Bij het grote publiek in het Duitse Rijnland (Duitsland), Limburg en Noord-Brabant is tonpraten vooral bekend geworden door de uitzendingen de Fasnachsitzungen door de WDR en van het Keiebijters Kletstoernooi in Helmond door Omroep Brabant, waarin de finale om de Zilveren Narrenkap plaats heeft. Dit is een jaarlijkse terugkerend evenement dat carnavalsvereniging De Keiebijters (Helmond) sinds 1964[bron?] organiseert.

Volgens de website Streektaalzang.nl is het tonpraten vanuit Limburg door Ad Pollux in Eindhoven geïntroduceerd in 1968.[1]
Sommige tonpraters zijn over de jaren heen bekende gezichten geworden voor het publiek en wonnen verschillende prijzen met hun acts.